Driekwart van de mantelzorgers ervaart hoge werkdruk

geplaatst in: Geen categorie | 0

Driekwart mantelzorgers ervaart hoge werkdruk; burn-out ligt op de loer

De Stem, Linda Nieuws en het AD schrijven dat van de mantelzorgers in Nederland ervaart 71 procent een hoge werkdruk door de combinatie van werk en mantelzorg. 73 procent van hen heeft het gevoel dat de combinatie werk en mantelzorg niet goed is geregeld. Dit blijkt uit onderzoek van de vakbond CNV dat is uitgevoerd door Maurice de Hond.
Van de mantelzorgers voelt 39 procent zich bovendien niet gesteund door hun werkgever of leidinggevende, 40 procent voelt zich ook niet gesteund door collega’s, zo blijkt.

,,Zeer zorgwekkende percentages. Nederland telt ruim 4 miljoen mantelzorgers. Deze groep heeft steun nodig vanuit de werkomgeving, anders ligt een burn-out voor veel werknemers op de loer”, zegt CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden. ,,In een samenleving waarin we steeds ouder worden, krijgt vrijwel iedereen op een gegeven moment te maken met mantelzorg. Cruciaal dus dat de werkomgeving hierop wordt ingericht. Wettelijke regelingen en cao-afspraken helpen werknemers om hun mantelzorgtaken goed uit te voeren én hun werk te kunnen blijven doen.”

Betere cao-afspraken

Werknemers zijn vaak niet goed op hoogte van de formele regelingen rond mantelzorg. Het CNV maakt zich hard voor cao-afspraken die ruimte bieden voor het uitvoeren van mantelzorg. Belangrijk hierbij is dat werknemers ruimte van hun werkgever krijgen om hun mantelzorgtaken uit te voeren, stelt de bond.

Het onderzoek is uitgevoerd onder 1720 Nederlanders, waarvan 589 mantelzorgers. Alle ondervraagden zijn representatief op basis van leeftijd, geslacht, opleiding, inkomen en regio.

bron: https://www.bndestem.nl/binnenland/driekwart-mantelzorgers-ervaart-hoge-werkdruk-burn-out-ligt-op-de-loer~afef54fc/

Mantelzorgmakelaar kan bedrijven en werknemers hierin begeleiden

Werknemer – Coaching van (uw) medewerkers

Wij bieden werknemers een coachingstraject gespecialiseerd op Mantelzorg. Naast mentale coaching is de mantelzorgmakelaar ook op de hoogte van alle regels en mogelijkheden in zorgland. Aan de hand van een aantal gesprekken kijken wij hoe we de medewerker kunnen ondersteunen. Wanneer schakel je van sociale steun naar professionele hulpverlening? En voor welke hulp kan je waar terecht? Wij scheppen orde in de chaos en brengen waar nodig de mantelzorgers met de juiste professionals in contact. We zorgen voor balans zowel mentaal als in de praktische thuissituatie zodat uw medewerker zich op het werk vrij kan voelen om zijn of haar taken te volbrengen.

“1 op de 6 werknemers combineert een baan met intensieve zorgtaken”

Klik hier voor meer informatie als u meer wilt weten over hoe ik u kan helpen in de rego Breda, Etten-Leur en/of Prinsenbeek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *