1 op de 4 Nederlandse kinderen groeit op als mantelzorger

geplaatst in: Geen categorie | 0

Bij het woord mantelzorg zullen de meeste mensen denken aan volwassen kinderen die voor hun bejaarde ouders zorgen. Toch zijn er ook een hoop jonge kinderen in Nederland die familieleden helpen vanwege een handicap of ziekte. 

Steunpunt informele zorg Breda (StiB) hield afgelopen zaterdag voor deze groep een feestje met pizza, spelletjes en een luisterend oor.

Op het eerste gezicht heeft de pizzaparty van het StiB nog het meest weg van een verjaardagsfeestje. Aan de lange tafel, vol kinderen tussen de 6 en 10 jaar oud, wordt gelachen en gesmuld van de pizza’s. Wie echter goed luistert naar de gesprekken hoort al snel dat het wel heel veel over hulpbehoevende familieleden gaat. 

Volgens Marije Ammerlaan, projectmanager signalering bij StiB, is dat ook precies het idee achter de middag. “Het gaat om de herkenning bij elkaar en ook om ze erkenning te geven voor hun gevoelens.” 

Quote

Mijn kinderen zijn veel zelfstandi­ger dan andere kinderen. Ze doen de boodschap­pen en de afwas, maar helpen mama ook met opstaanTamara van der Klift

Volgens Ammerlaan groeien momenteel 1 op de 4 kinderen in Nederland op in een gezin waar iemand hulp nodig heeft. Van deze groep is er een kwart die echt extra ondersteuning dient te hebben. De projectmanager van StiB merkt dat er de laatste jaren meer zorg is vanuit de overheid voor deze groep, al kan de voorlichting naar het grote publiek nog wel wat beter. “Deze kinderen hebben vaak zorgen in het hoofd of komen zelf zorg tekort, daar willen we meer aandacht voor.”

Ehlers Danios Syndroom

Tamara van der Klift weet als geen ander hoe het voelt om afhankelijk te zijn van je jonge kroost. De vrouw heeft het Ehlers Danios Syndroom, een bindweefselaandoening die haar dagelijkse leven regelmatig lam legt. Door de ziekte groeien haar twee kinderen, Luca (10) en Caitlynn (8), ook duidelijk anders op dan hun leeftijdsgenootjes. “Mijn kinderen zijn veel zelfstandiger dan andere kinderen. Ze doen de boodschappen en de afwas, maar helpen mama ook met opstaan.” 

Schuldig voelen

Ook leerde Luca al op anderhalve jarige leeftijd traplopen van de kraamzorg. Zonder deze vaardigheid was het voor Van der Klift niet mogelijk om haar eigen zoon in bed te leggen. Dit gegeven legde ook een psychische last op de schouders van de jonge moeder. “Ik voelde me heel lang schuldig, ook omdat ik niet wist er met mij aan de hand was.” 

Het liefst zouden Van der Klift en haar man een vaste hulp aan huis inhuren, maar dat is onbetaalbaar. Even later laat ook Caitlynn haar gezicht even zien. Olijk vertelt ze over de taken die ze thuis uitvoert. “Ik vind het leuk om mama te helpen.” 

Of Caitlynn zichzelf voor de rest van haar leven voor haar moeder ziet zorgen? Ook dat ziet het meisje vooralsnog niet als een probleem. Met een blik die zowel trots als hartenzeer verraadt hoort moeder het antwoord aan. Een oogopslag die het hele verhaal van de jonge mantelzorgers vertelt in een notendop

Mantelzorgmakelaar Breda e.o. heeft ook veel ervaring met jonge mantgelzorgers. Zo heeft zij ook al twee keer een activiteit voor jonge mantelzorgers georganiseerd. Daarnaast heeft zij ook ervaring in het begeleiden van gezinnen waarbij jongerenmantelzorgen voor bijvoorbeeld hun ouders.

Bron: 02-09-19, 18:30 Bron: BN DeStem

foto:adobestock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *